Tyypillisiä leikkauksia

Huulihalkion ja nenän korjaaminen

Halkiolapsen ensimmäinen korjausleikkaus – huuli-nenäplastia - tehdään vauvan ollessa 3-4 kuukauden ikäinen. Huuli ja nenä ovat toiminnallinen kokonaisuus, joka on korjattava samassa leikkauksessa. Huuli-nenäkorjaus vaikuttaa merkittävästi lapsen ulkonäköön. Leikkauksesta toipuminen on nopeaa. Parin päivän kuluttua leikkauksesta vauva ei enää itse kiinnitä huomiota tapahtuneeseen eikä syöttämisessä yleensä ole leikkauksesta johtuvia ongelmia. Ompeleet poistetaan tavallisesti viidentänä päivänä leikkauksen jälkeen.

Suulakihalkion korjaaminen

Toinen leikkaus on suulakiplastia, joka tapahtuu tavallisesti 9-12 kuukauden iässä. Suulakihalkio korjataan kirurgin harkinnan mukaan joko yhdessä tai kahdessa vaiheessa. Suulakileikkauksen jälkeen potilaan kasvoissa voi esiintyä lievää turvotusta muutaman päivän ajan. Syöttäminen aloitetaan jo leikkauksen jälkeisenä päivänä. Kotiin potilas pääsee yleensä noin kolme päivää leikkauksen jälkeen. Suulaessa olevat ompeleet ovat sulaneet itsestään parin viikon kuluessa.

Puheenparannusleikkaus

Puheenparannusleikkauksella pyritään korjaamaan puhehäiriö muuttamalla kirurgisin keinoin suun ja nielun rakenteita. Tämä leikkaus tehdään harkinnan mukaan usein ennen kuin lapsi aloittaa koulunkäynnin. Leikkausmenetelmistä valitaan potilaalle parhaiten soveltuva. Leikkauksen jälkeen potilaan saattaa olla vaikea syödä ensimmäisinä päivinä. Kun ruokailu alkaa sujua, potilas kotiutetaan. Tällöin on kulunut yleensä 3-4 päivää leikkauksesta.

Luunsiirtoleikkaus

Halkiopotilaalta puuttuu yleensä luuta halkiokohdasta. Tämä luupuutos korjataan siirtämällä halkiokohtaan luuta muualta kehosta. Leikkaus tehdään yleensä 9-10 –vuotiaille lapsille pysyvien etuhampaiden puhkeamisen jälkeen, mutta ennen kuin halkiopuolen kulmahammas puhkeaa. Leikkauksen jälkeen potilaan kasvoissa on yleensä turvotusta halkiopuolella. Luunsiirtopotilaalle määrätään antibioottikuuri, jolla estetään luunsiirteen tulehtuminen.

Nenäleikkaukset

Kasvukauden aikana voi olla tarpeen korjata nenän muotoa symmetrisemmäksi. Samalla voidaan helpottaa mahdollisesti tukkoista ja vaikeutunutta nenähengitystä. Jos nenästä aiheutuu ulkonäköhaittaa, se korjataan usein ennen kouluun menoa. Nenää voidaan korjata myös kasvuiän lopulla tai sen jälkeen.

Osteotomia

Osteotomia eli leuan siirtoleikkaus voi olla tarpeen, jos halkioon liittyy leukojen kasvuhäiriö. Leikkaushoito pyritään tekemään kasvun päätyttyä, jotta leukojen kasvu ei enää leikkauksen jälkeen aiheuttaisi epätoivottuja muutoksia korjattuun purentaan ja ulkonäköön. Tytöillä leikkaus tehdään aikaisintaan 16-18 –vuotiaana, pojilla vasta hieman myöhemmin. Ennen osteotomiaa tarvitaan yleensä valmistelevaa oikomishoitoa. Samoin leikkauksen jälkeen. Potilaan posket ja huulet ovat leikauksen jälkeen turvoksissa, mutta suurin osa turvotuksesta häviää ensimmäisten päivien tai viikon aikana. Lopullisesti kasvonpiirteet, huulet ja nenä muotoutuvat muutamien viikkojen, jopa kuukausien kuluessa.