HALKIONUORET JA -AIKUISET

Halkionuorille emme tällä hetkellä järjestä erikseen toimintaa. Norio-keskus järjestää nuorille oman halkiokurssin, jolle voivat hakea kaikki 12-17 -vuotiaat halkionuoret. Ikäraja ei ole ehdoton, vaan siinä voidaan joustaan suuntaan tai toiseen. Kurssi on rinnastettavissa viikonloppuleireihin, joita Suhupo ennen järjesti halkionuorille.

Lisätietoja vuoden 2014 nuorten halkiokurssista löydät tästä linkistä. (pdf)

Esimerkkiohjelma nuorten halkiokurssista 2013. (pdf)

 

Halkiokurssit saivat alkunsa viikonloppuleireistä

Suhupo ry järjesti ensimmäisen halkionuorten leirin historiallisessa paikassa, Suomenlinnassa syyskuussa 2006. Mukana oli 12 11-18-vuotiasta tyttöä. Ohjelmassa oli iloisen yhdessäolon lisäksi mm. vierailu Suomenlinnan nukkemuseossa, Meikkikoulu ja historiallinen kävelyretki. Näiden lisäksi paikalla vierailivat plastiikkakirurgi Pia Saarinen sekä hammaslääkäri Arja Heliövaara kertomassa nuorten ikään kuuluvasta hoidosta. 

Tämän jälkeen järjestettiin vielä vuosina 2007 ja 2008 Suomenlinnassa.
Vuosina 2009 ja 2010 nuorten leiri järjestettiin Solvallan Urheiluopistolla Espoossa.

 

Halkionuorten minäkäsityksestä

Yhdistyksen entinen sihteeri Marica Nikkanen on kirjoittanut opinnäytetyön halkionuorten minäkäsityksestä. Se on luettavissa sivuiltamme kohdasta "Tietoa halkiosta", "Leikkauskertomuksia".

 

Keskustelupalstat

Facebookissa toimii Suhupo ry:stä riippumaton Avoin Hymy -ryhmä. Ryhmä on suljettu, joten keskustelu ja kokemuksien vaihtaminen siellä on turvallista.

 

Halkiofoorumi (perustettu 19.1.2009):

Tervetuloa keskustelemaan mistä vain halkioasiaan tai muuhun liittyen: http://p1.foorumi.info/halkio/

Foorumi.info -sivusto on uudistunut, jonka johdosta Halkiofoorumi on kadonnut jonnekin bittiviidakkoon. Jos joku sen löytää, niin voi ilmoittaa uuden osoitteen sähköpostilla ilmo.suhupo(at)halkio.fi Terveisin, Marica

 

Halkion hoito on mahdollista vielä aikuisenakin

1980-2000-luvuilla syntyneiden halkiopotilaiden hoito valmistuu yleensä 16-20 ikävuoden tienoilla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö halkiolle voisi sen jälkeen tehdä mitään. Kehittyneet hoidot ovat siis myös tätä vanhemmille aikuisille mahdollisia. Esimerkiksi hampaita voidaan hyvin oikoa vanhempanakin ja myös leukojen asennon korjaaminen tai nenän muotoilu on mahdollista. Myös ns. puheenparannusleikkaus voidaan tehdä myös aikuiselle. Jos haluat tietää lisää omista hoitomahdollisuuksistasi, ota yhteyttä HUSUKE:n poliklinikalle. www.hus.fi/husuke

 

Halkioaikuisena

Huuli- suulakihalkio eri muotoineen vaikuttaa elämään eniten lapsena. Leikkaushoidot, puheopetus ja oikominen keskittyvät lapsuusaikaan ja murrosikään ja hoidot vähenevät ja harvenevat sitä mukaa kun ikää tule lisää. Halkio väistyy jonnekin taka-alalle ja halkiovauvasta ja -lapsesta tulee ihan tavallinen aikuinen.


Aikuinen käsittelee asioita eri tavalla kuin lapsi, ja halkioasiat saattavat palata mieleen vuosienkin kuluttua aktiivihoidon päätyttyä. Aikuisena monet pysähtyvät miettimään kokemuksiaan halkiosta, sairaala-ajoista ja tuntemuksista eri tavalla kuin aikaisemmin.

Olemme Suhupo ry:ssä käynnistäneet toimintaa aikuisille tämän mielessä pitäen. Tarkoituksena on luoda keskustelua, vaihtaa kokemuksia ja esittää kysymyksiä halkioasiaan tai mihin vaan liittyen. Mukaan voi tulla milloin vain, tapaamme epävirallisesti pari kertaa vuodessa illanvieton merkeissä.

Aikuisina haluamme myös olla tukena ja apuna, jos joku vanhemmista tai nuorista haluaa keskustella halkioon tai leikkauksiin liittyvistä asioista. Meihin saa siis ottaa yhteyttä!

Halkio ei ole ihmeellinen asia. Toki se on kasvattanut meitä ja antanut kokemuksia, joita muut ikäisemme eivät ole kokeneet, mutta loppujen lopuksi halkio ei ole mikään suuri asia.